Många påstår sig ha sett spöken

Föreningen Vetenskap och Folkbildning gjorde 2015 en undersökning där man kom fram till att mer än var tredje svensk, 37 procent, tror på paranormala fenomen – övernaturliga händelser som inte kan förklaras av vetenskapen. Och många påstår sig även ha stött på spöken, både i sina hem och på ställen där de bott, så som slott, kloster och andra hus.

Till och med vår egen drottning, Silvia, berättade år 2017 att hon tror på spöken. I tv-programmet “Drottningholms slott – ett kungligt hem” berättade hon att hennes egen bostad är hemsökt av spöken, och många dessutom.

Vi har tittat närmare på några av dessa spökslott i Sverige och tagit fram en handfull av Sveriges mest spökrika slott som du kan besöka.

1. Malmöhus slott

Malmöhus eller Malmöhus slott är ett slott med medeltida anor beläget på Slottsholmen i Malmö. Det uppfördes mellan 1526 och 1539 och är därmed Nordens äldsta bevarade renässansslott, i dag en del av Malmö museer. 

Här kan man på nätterna höra en jamande katt som inte finns. Det sägs att spökkatten störde den fängslade skotske earlen av Bothwells sömn varje natt tills han blev galen. Som skydd mot spökena på slottet får man en dillkvist som håller gastarna borta. Enligt sägnen ligger det också en liten flicka som heter Johanna inmurad i väggen i fängelsetornet.

 

2. Bäckaskog slott

Bäckaskogs slott är ett slott i Kiaby socken i Kristianstads kommun. Slottet har en historia som sträcker sig från 1200-talet, då slottet var ett kloster. Idag är slottet hotell, restaurang och konferensanläggning.

Här sägs Karl XV:s häst, Shejk, som avlivades när kungen dog, galoppera på nätterna. Även spöket Elvira smyger omkring på slottet. Inger Lundin, som lett många guidningar i slottet har både sett och upplevt oförklarliga saker. I boken “Bland spöken och sägner på Bäckaskogs slott” berättar hon om spökerier både hon, personal och gäster som bott på slottet, upplevt. Hon säger att det finns övernaturliga saker i såväl slottet som parken.

 

3. Häringe slott

Slottet och ägorna utanför Stockholm har haft många ägare sedan Viking Sote först gjorde anspråk på Häringehalvön kring år 1000. Alla ägare har haft mer eller mindre storhetsvansinne, enorma utgifter och en förkärlek för dekadens, skandaler, glamour och party.

I dag drivs det som hotell av privat ägare. Sjöflygeln är slottets äldsta byggnad. Den byggdes av Greve Gustav Horn 1650 som privat bostad till hans familj så att de hade någonstans att bo medan träslottet ersattes av ett modernare stenslott. Gustav Horns son Axel dog endast två år gammal och ryktena säger att han vanvårdades av sina elaka guvernanter efter moderns död. Ibland spökar han här i Sjöflygeln, flera gäster har hört honom gråta, andra har känt hur ett iskallt barn krupit ned i deras säng. Han är ett sorgset men väldigt snällt spöke.

 

4. Svaneholms slott

Svaneholms slott, i dag museum, anses vara en av Skånes mer intressanta slottsanläggningar. Slottet uppfördes 1530 av danska riksrådet Mourids Jepsen Sparre och ligger i en vacker park vid Svaneholmssjön utanför Skurup. 

På slottet finns en utställning om de spöken som sägs hemsöka slottet, många är de som har haft spöklika upplevelser. Danska kungen Fredrik II ses ibland i slängkappa dansa i slottets musiksal letandes efter sin ungdomskärlek fröken Anne Hardenberg.

Andra som har setts är vita frun – vitklädd med långa svarta lockar, grå munken som murades in i källarvalven men hjälper till att bära tunga drickbackar från källaren, vackra damen – en intrigmakerska som ska ha mördat sin man, håriga mannen – ligger under sängar och sträcker fram sina håriga armar, samt skytten som väcker folk med sina gevärsskott.

5. Ekenäs slott

Mitt i Östergötland och ett av Sveriges bäst bevarade 1600-talsslott, i dag ett privatägt museum. Greve Mauritz Vellingk ska ha gjort sig av med hemliga dokument och drängpojken som hjälpte honom blev därefter inmurad i ett källarrum för att hemligheten inte skulle komma ut. 

Det igenmurade rummet, som aldrig har öppnats, kallas för “Nisses håla”. Det berättas att om utrymmet öppnas kommer en stor olycka att drabba både slottet och dess ägare. På hedersplatsen innanför slottsentrén sitter ett porträtt av “Hönsagumman” som sägs ha räddat slottet från fientligt anfall och därför blivit avporträtterad. Hon håller än i dag ett vakande öga på alla som kommer in i slottet. Grevinnan Maria Klingspor sägs besöka slottet än i dag, den 2 maj varje år, då hennes make Philip har namnsdag. Ögonvittnen säger sig ha sett henne resa sig ur sin grav på Örtomta kyrkogård och vandra till slottet. Slottets personal måste då alltid ha förberett med kakor i hennes syrum.

6. Syndbyholms slott

Företaget bedriver i dag konferens-, weekend-, festvånings- och restaurangverksamhet. 

För några år sedan besöktes slottet av ett medium som konstaterade att “Här finns bara snälla spöken”. Slottets personal har bland annat sett spöken i vinkällaren efter en vikingamiddag; “En lång mörk gestalt helt svartklädd med en huva som skymde ansiktet”. Flera personer, bland andra marknadschefen, har också berättat om känslan av oförklarlig närvaro som ständigt vilar över Sundbyholm. Dörrar som öppnas och stängs, nycklar som rasslar i öde salar, och dörrhandtag som dras ner av sig själva.

7. Gripsholms värdshus/slott

Omslutet av Mälarens vatten höjer sig Gripsholms slottstorn över småstadsidyllen Mariefred. Gripsholm är känt som Gustav Vasas slott. Han grundade slottet 1537. Gripsholms slott är ett av Sveriges äldsta värdshus omgivet av spökhistorier. 

Värdshuspersonalen har flera gånger upplevt saker nere i vinkällaren, vars golv är en del av ett gammalt kloster som en gång i tiden låg där. Men även i gästrum och i vissa lokaler händer märkliga saker om nätterna – stolar flyttas, låsta dörrar öppnas och släckta lampor tänds. Det sägs att det är de gamla munkarna som spökar. En nattportier beskriver spökena som “klädda i gråbruna munkvästar av filt och mörka luvor”. Flera gäster har vaknat av att de har sett täcket röra på sig och känt att de blivit omstoppade “som ett litet barn”.

 

8. Borgvattnets prästgård

Borgvattnets prästgård från 1800-talet i Jämtland är sedan tidigt 1970-tal ett sorts vandrarhem och kafé för spökjägare. Huset blev en riksangelägenhet på 1940-talet sedan prästen ­Erik Lindgren berättat om spökerierna.

Bland annat berättade han hur han hade kastats ur sin gungstol av en okänd kraft. Senare framträdde flera präster med andra kusliga historier, och besökare har berättat om steg i trappan, tavlor som följt dem med blicken och draperier som fladdrat. Men även ljudet av häftig gråt och tre damer som plötsligt uppenbarar sig i en soffa är andra historier som återberättas än i dag. Borgvattnets Prästgård lockar besökare från hela världen, bland annat teamet bakom amerikanska teveprogrammet “Ghost Hunters” liksom det svenska tv-programmet “Det okända”.