Om du redan tyckte att Island känns lite övernaturligt, vänta tills du hör historien bakom Gunnuhver, landets största geotermiska gyttjepöl. Området är uppkallat efter Gunna, en kvinna som levde på den här delen av Reykjanes-halvön för cirka 400 år sedan. Efter att ha dött av svält kom hennes ande tillbaka hem för att våldsamt mörda sin tidigare hyresvärd och hans hustru. De lokala stadsborna vände sig till en präst för att ta hand om deras lilla spökproblem, vilket han löste genom att kasta Gunna ner i en kokande varm gyttjepöl. Även om ingen annan övernaturlig mord har inträffat sedan dess, hävdar vissa besökare att de ibland ser glimtar av Gunnas spöklika gestalt genom de rökande dimmorna från poolerna.

Gunna, eller Gunnhildur, var en verklig person som bodde på Reykjanes-halvön på Island på 1600-talet. Enligt legenden var hon en svår hyresgäst som ofta hamnade i konflikt med sin hyresvärd och hans hustru. Efter att ha blivit vräkt från sitt hem dog hon av svält i en närliggande grotta. Hennes ande sägs ha återvänt för att hemsöka området och hon skylls på att ha orsakat sjukdomar och olycka för de människor som bodde där.

En version av historien berättar att Gunnas tidigare hyresvärd och hans hustru insjuknade och dog kort efter hennes död. Detta tillskrevs Gunnas hämndlystna ande, och de lokala stadsborna vände sig till en präst för att hantera spökeriet. Prästen använde sina heliga krafter för att fånga Gunna’s ande och kasta henne ner i den kokande varma gyttjepölen som nu har fått sitt namn efter henne.

Även om historien om Gunna och hennes påstådda hemsökelse kan vara mer myt än fakta, så förblir platsen Gunnuhver en populär turistattraktion på Island. Det geotermiska området är känt för sina bubblande gyttjepölar, ångventiler och varma källor, och besökare kan uppleva det overkliga landskapets skönhet samtidigt som de lär sig om regionens historia och folktro.