Otaliga människor har påstått sig ha stött på jättar genom historien. Grekiska titaner, olika nordiska jättar, den kinesiska jätten Pangu och de bibliska jättarna Goliat och Anak är alla exempel på berättelser om extremt stora varelser i olika kulturer. Detta har lett många att undra om riktiga jättar någonsin existerade. Ett exempel som har föreslagits som en möjlighet är jätten Kap Dwa. Kap Dwa påstås vara en patagonisk jätte som upptäcktes utanför kusten av Sydamerika. Kroppen är ovanlig inte bara på grund av dess gigantiska storlek utan också på grund av det faktum att den har två huvuden. Kan denna jätte vara verklig? Det är vetenskapligt möjligt, men dess association med P. T. Barnum och det faktum att den inte har undersökts av experter ifrågasätter denna jättes äkthet.

Jätteben i Baltimore

Kap Dwa sägs vara en 12-fots (3,66 meter) lång jätte, vars kropp finns på ett museum i Baltimore, Maryland, USA. Den sägs vara en Patagonisk jätte. Patagonien ansågs vara ett land bebott av jättar under en lång tid. Legenderna om Patagoniska jättar går tillbaka till en historia berättad av upptäcktsresanden Ferdinand Magellan.

Den engelske sjömännen erbjuder bröd till en kvinnlig patagonisk jätte. Frontespis till ‘Viaggio intorno al mondo fatto dalla nave Inglese il Delfino comandata dal caposqadra Byron’ (Florens, 1768), den första italienska utgåvan av John Byrons ‘A Voyage Round the World in His Majesty’s Ship the Dolphin…’ (London, 1767) [Rare Books Division]. (Princeton)

Magellan och hans män stannade på stränderna i Sydamerika och gick inåt landet för att utforska. Under sin utforskning sägs de ha stött på infödda som var dubbelt så stora som en normal man. Detta beror troligen på att några av de infödda folken i regionen, nämligen Tehuelche, faktiskt är längre än den genomsnittliga européen var vid den tiden. Skillnaden i längd kan ha överdrivits, vilket ledde till den långvariga europeiska myten om att Patagonien var ett land av jättar.

Är det möjligt att det faktiskt kan ha funnits några riktiga jättar i Patagonien och att Kap Dwa är ett exempel på dem?

Historierna (eller legenderna)

Det finns två motsägelsefulla berättelser om Kap Dwas ursprung. Enligt den första mötte spanska sjömän Kap Dwa på Patagoniens stränder runt 1673. Han blev tillfångatagen och tagen ombord på deras skepp där de spände fast honom vid masten. När han befriade sig från masten, bråkade han med dem och dödades av en pik som genomborrade hans bröst. Efter detta mumifierades och stoppades hans kropp och hamnade slutligen i Storbritannien och senare i USA på 1800-talet, där den blev föremål för många sidoshower och freak shows som en spektakel från den outforskade världen.

Den andra berättelsen är att jätten hittades redan död på en strand med en lans genom bröstet. I denna version hittades hans kropp av infödda från Paraguay som mummifierade kroppen och dyrkade den i en slags religiös ceremoni. Vid något tillfälle efter detta hörde den brittiska skonarkaptenen George Bickle talas om detta. Han infiltrerade Paraguay och stal kroppen. Efter att ha tagit kroppen med sig förde han den till Storbritannien.

Båda historierna slutar på samma sätt: Kroppen hamnar i händerna på showmän som lägger till den i sin samling av kuriositeter.

Det råder viss oenighet om dess äkthet. Vissa tror att den är äkta medan andra är övertygade om att det är ett bedrägeri. Låt oss undersöka bevisen och se vilket som verkar mer troligt.

Är en tvåhövdad 12-fot man ens möjlig?

Även om en riktig tvåhövdad jätte verkar ganska långsökt, på samma nivå som att upptäcka en riktig drake eller en riktig troll, är det inte faktiskt lika osannolikt som det låter. Låt oss först undersöka varelsens ovanliga höjd. Det har funnits människor med ovanlig kroppslig storlek på grund av tillståndet känd som gigantism. Den längsta personen i dokumenterad historia för vilken det finns oomtvistade bevis är Robert Wadlow (1918-1940) som var 8 fot 11 tum (2,47 meter) lång och fortfarande växte när han plötsligt dog vid 22 års ålder.

Även om det har funnits människor som har varit över 8 fot (2,44 meter) långa, har inga levande människor eller skelettrester (för vilka bevisen är bortom tvivel) hittats som är 12 fot (3,66 meter) långa. Även om det kan vara möjligt för en människa att växa till den storleken, gör ökade hälsoproblem det svårare för någon att nå den höjden och överleva. Anledningen till att Wadlow dog var för att hans fötter utvecklade blåsor på grund av den enorma vikten på dem. Dessa blåsor blev till slut infekterade och han dog av komplikationer relaterade till infektionen. Dessa hälsoproblem skulle bara bli värre för någon som var 12 fot (3,66 meter) lång.

Människor och djur med flera huvuden har också identifierats. En av de sätt som sammansatta tvillingar kan bildas på är en tillstånd som kallas dicefalisk parapagus, där tvillingarna kommer att verka ha en kropp och två huvuden. Återigen överlever de flesta fallen inte barndomen, än mindre till vuxen ålder, men det finns några få sällsynta fall som gör det. De två mest kända exemplen skulle vara de italienska bröderna Giovanni och Giacomo Battista Tocci (1875/1877-1940?) och de amerikanska systrarna från Minnesota som heter Abby och Brittany Hensel (1990-nutid). Chansen till överlevnad för dicefaliska parapagus-tvillingar ökar om deras vitala organ är dubbla så att varje tvilling har ett separat hjärta, mage, uppsättning lungor osv. Det är således möjligt för dicefaliska parapagus-tvillingar att bli biologiskt framgångsrika vuxna, men det är mycket sällsynt.

Källa : https://mysterious.binodon24live.com/ Vi har översatt texten från engelska till svenska