Den plötsliga ökningen av UFO-aktivitet som rapporterades i USA efter andra världskriget är omöjlig att förklara rationellt. Efter händelserna i Roswell 1947, där det rapporterades att både ett UFO och dess utomjordiska passagerare hade återhämtats av den amerikanska regeringen, uppstod det en plötslig ökning av UFO-sikten som skulle fortsätta i decennier framöver.

Dessa oförklarliga händelser trängde in i allmänhetens medvetande och de som påstod sig ha personliga erfarenheter blev kändisar. UFO-konventioner med dessa människor visade sig vara mycket lönsamma, eftersom allmänhetens fascination för utomjordisk kontakt växte.

Men ingen som deltog i dessa konventioner förväntade sig verkligen att träffa en utomjording där, oavsett hur mycket de trodde på vad de såg. Men det kanske just är vad som hände vid en sådan konvention, på en höjd av nästan 1 800 meter på toppen av Mount Palomar i USA, i augusti 1954.

Tre av de mest framträdande “kontaktupplevelserna”, George Adamski, Truman Bethurum och Daniel Fry, främjade denna sammankomst. Evenemanget lockade över tusen personer, inklusive internationella journalister, FBI-agenter, UFO-vittnen och många nyfikna åskådare. Men det lockade också, kanske, en grupp utomjordingar.

Dolores Barrios: En utomjording i plain sight? Under konferensen märkte deltagarna en extraordinär närvaro av en vacker kvinna i sällskap med två män vid slutet av första dagen. Deras närvaro, när de gick genom folkmassorna, orsakade uppståndelse. De tre var ljushyade, och kvinnan bar sitt hår i en blont bob, men hennes ögon var mörka och häftiga.

Kvinnan kännetecknades av ovanliga fysiska drag, inklusive en framskjutande benstruktur i mitten av pannan som sträckte sig vertikalt till näsan och djupa svarta ögon med tjocka ögonfransar.

Adamski hade hållit ett tal tidigare på dagen där han hade beskrivit utomjordingar från planeten Venus som söker att smälta in och gå bland oss. Utseendet på de tre främlingarna matchade de Venusiska, som beskrivs av talaren Adamski bara några timmar tidigare.

Nyheten om de tre spreds som en löpeld genom publiken. “Är ni venusianer eller är ni inte venusianer?” frågade en av deltagarna. “Nej,” sa kvinnan lugnt och log.

George Adamskis presentation George Adamski påstod sig ha haft flera erfarenheter med utomjordingar, inklusive utomjordingar med en kaukasisk “nordisk” utseende som han kallade “Space Brothers”. Enligt honom hade han mött dessa utomjordingar när de anlände till jorden ombord på en flygande tefat, som landade i Coloradoöknen den 20 november 1952. Efter att ha blivit vän med Adamski tillät de honom att flyga i deras farkost.

Utomjordingarna varnade Adamski om mänsklighetens framtid på jorden och uttryckte sin oro över kärnvapen och krig som kunde äventyra mänskligt liv. Adamski avbildade venusianernas mål och morfologiska struktur på samma sätt som han avbildade människor, med endast små skillnader.

Han betonade att de hade en liknande utseende som oss och kanske kan gå obemärkt bland oss. I en målning avbildade han Venusians fysiska utseende. Och sedan, bara några timmar senare, verkade det som att Adamski hade bevisat sin poäng på det mest oväntade och omedelbara sättet.

O Cruzeiro O Cruzeiro, en brasiliansk publikation, var det mest spridda magasinet i Sydamerika på den tiden. En reporter som arbetade för tidningen, Joo Martins, var närvarande på konventet och intervjuade de tre främlingarna.

Martins begärde tillstånd att fotografera dem, men de avböjde. Att bli kallade Venusians irriterade dem. Den vackra kvinnan, enligt Martins, liknade målningen som Adamski hade visat, och de tre vägrade att förklara sin närvaro vid konventet.

Martins överraskade den vackra kvinnan dagen därpå genom att fotografera henne vid mötets slut. Sedan tog han hastigt bilder på hennes två kompisar. Trion, förvånade över fotografierna, rusade in i närbelägna skogar och vissa deltagare påstod sig ha sett ett UFO avgå strax därefter, även om inga bilder togs av detta mycket mer slutsatsfulla och betydande händelse.

Martins gjorde lite research och upptäckte att kvinnans identitet var Dolores Barrios, en mode designer från New York, och hennes följeslagare var Donald Morand och Bill Jackmart, båda musiker från Manhattan Beach, Kalifornien. Detta stämde överens med de namn de hade skrivit i gästboken för konventionen.

Och detta skulle verka besvara frågan: trion var inget mer än vad de påstod sig vara. Dolores Barrios var en verklig person som levde ett lyckligt liv, gifte sig och uppfostrade en stor familj innan hon dog 2008.

Men detta har inte stoppat spekulationer om det utomjordiska närvaron vid konventionen. En annan grupp av UFO-utredare tror att namnet “Dolores Barrios” kan ha tillhört en avliden kvinna. Även om inget bevis har erbjudits för att stödja detta förslag, så var att ta på sig en ny identitet vid den tiden en vanlig praxis som utnyttjades av maffian och kalla krigets spioneri.

Joo Martins, reportern från tidningen, berättade om händelsen i tre utgåvor i oktober 1954. Han var den enda journalisten som bevakade händelsen och förmedlade den till resten av världen. Adamski, å andra sidan, ogillade skvaller. Han antog att det var en grupp människor som försökte svärta ner honom genom att posera som Venusians.

George Adamski: Kulturell Åskledare? Det verkar finnas lite som stödjer antagandet om att Dolores Barrios och hennes följeslagare var utomjordingar, förutom den ovanliga sammanträffandet av Adamskis presentation och deras uppträdande. Adamskis påståenden har också granskats: var han bara uppmärksam på andan i tiden av en nation som var hungrig efter UFO:n, eller hade han verkligen något värdefullt att dela med sig av?

Adamskis påståenden var definitivt tidsenliga. Under 1950-talet började historier om kärnvapenkrig och hot mot mänskligheten cirkulera. 1951 släpptes en film med titeln The Day the Earth Stood Still på bio, vilket ökade intresset ytterligare. Historien följer en humanoid utomjording som kommer till jorden för att ge ett budskap om att människan måste leva i fred annars kommer planeten att dö.

Berättelsen i filmen var identisk med budskapet som Venusianen “Orthon” gav till Adamski, som berättade om det tre år efter filmens release. Som ett resultat spekulerade många människor att Adamski kanske fantasmerade hela saken.

Ytterligare publicerade Adamski andra bilder på UFO:s under 1950- och 1960-talet, varav vissa avslöjades som förfalskningar. George Adamski påstod en gång att han hade blivit inbjuden till en privat audiens med påve Johannes XXIII och tilldelats en Gyllene Hedersmedalj av Hans Helighet. Turister i Rom kan köpa samma medalj i en billig plastförpackning.

Joo Martins hade också varit i centrum för många kontroverser. Den 7 maj 1952 rapporterade Martins och fotografen Ed Keffel om par som njöt av den öde stranden i Quebra-Mar, Rio de Janeiro.

Efter några intervjuer med par på stranden påstod de att de hade sett ett blågrått flygande föremål cirkulera framför dem och flyga iväg. Keffel lyckades ta bilder på föremålet, som de erbjöd som bevis.

Problemet uppstod när bilderna studerades: de var uppenbart fejkade. Studien visade att skuggorna av elementen på scenen var varierade. Skuggorna som kastades på det påstådda flygande tefatet matchade inte bakgrundsscenernas skuggor, vilket avslöjade att tefatet var en senare tillägg till fotot.

Var Dolores Barrios en utomjording? Med tanke på sådana beteenden verkar det inte finnas någon verklig anledning att misstänka att Dolores Barrios var en utomjording. Vi har en dokumentation över henne och hennes följeslagare, både före och efter Mount Palomar UFO-konventet.

Adamski kan mycket väl vara en fantasist, som lånar från populära filmer och kulturella trender av någon anledning. Martins kan mycket väl vara en bedragare, eftersom hans manipulerade UFO-bilder från två år före konventet tydligt visar.

Men vissa fortsätter att tro att Dolores Barrios var en utomjordisk besökare. Trots allt, om du vill gå obemärkt genom en folkmassa, måste din täckhistoria vara vattentät. Och hennes täckhistoria, förutom en olycka med timing och en folkmassa som var redo att känna igen Venusianer från ett tidigare tal den dagen, var det säkert.