Tre män drack öl i parken när polisen dök upp och blev intresserade av deras stora kylväska. Men det var inte vad de förväntade sig att hitta där inne. En flera hundra år gammal mumie, som den ena mannen beskrev som sin “andliga flickvän”, låg gömd i kylväskan.

Detta är en obehaglig men fascinerande historia som utspelade sig i staden Puno i Peru. Mannen som ägde mumien, Julio Cesar Bermejo, hävdade att kroppen hade tillhört hans pappa men kunde inte förklara hur den hamnade i deras ägo.

Mumien, som tros vara mellan 600 och 800 år gammal, har nu tagits i beslag av landets kulturdepartement som klassar den som ett kulturarv. Bermejo och hans vänner utreds för eventuella brott mot Perus kulturarv.

Det är inte ovanligt att arkeologiska fynd görs i Peru. Landet har hundratals utgrävningsplatser där man har hittat artefakter från civilisationer före och efter Inkariket. Men denna historia visar på ett viktigt problem – stöld och olaglig handel med kulturföremål. Det är viktigt att respektera och skydda historiska artefakter för att bevara vår kulturarv.

Vi kan också reflektera över människors fascination med döden och dess historiska aspekter. Mumier har alltid fascinerat oss och denna historia ger oss en glimt av hur människor ser på döden och dess efterverkningar.

Sammanfattningsvis är detta en spännande men också obehaglig historia. Det är viktigt att vi tar hand om vårt kulturarv och respekterar det för att skydda det för framtida generationer.