Legenden om den svarta Taj Mahal är en av de mest bestående och fascinerande historierna som är associerad med Taj Mahal. Enligt legenden, när Mughal-kejsaren Shah Jahan byggde Taj Mahal till minne av sin älskade hustru Mumtaz Mahal, planerade han också att bygga en andra monument, den svarta Taj Mahal, för sig själv.

Den svarta Taj Mahal var sagt vara en stor och elaborerad struktur, helt gjord av svart marmor och prydd med ädelstenar. Den skulle vara belägen över floden från Taj Mahal, med en bro som förbinder de två strukturerna. Shah Jahans plan var att bli begravd där bredvid sin hustru, med deras två gravar som står emot varandra över floden.

Men historien säger att kostnaden för att bygga Taj Mahal hade varit så hög att kejsaren var oförmögen att finansiera byggandet av den svarta Taj Mahal. Vissa versioner av historien hävdar att Shah Jahans son Aurangzeb, som senare avsatte sin far och blev kejsare själv, var ansvarig för att avbryta projektet.

Trots att det inte finns några bevis som stöder existensen av den svarta Taj Mahal, har legenden fortsatt under åren, och många besökare till Taj Mahal påstår sig ha sett de spöklika ruinerna av den svarta Taj Mahal i närheten. Vissa säger också att de har sett reflektionen av den svarta Taj Mahal i vattnet från floden vid vissa tidpunkter på dagen.

Under de senaste åren har vissa historiker föreslagit att legenden om den svarta Taj Mahal kan ha inspirerats av det faktum att det fanns en svart marmorstenbrott i närheten som användes för att bygga delar av Taj Mahal.